Een maaltijd overslaan na het sporten: een goed idee?

Gisteren hebben we je laten weten of het oké is om met een nuchtere maag te sporten en wat je moet eten vóór je training. Vandaag vertellen we je meer over het eten ná de training.


Je hebt er net een flinke workout op zitten en dan?

Zorg er voor dat je zo snel mogelijk met je spierherstel begint. Een maaltijd overslaan na het trainen is namelijk geen goed idee!

Waarom?

Heel simpel: koolhydraten vullen je lege glycogeenvoorraad weer aan, eiwitten geven je spieren bouwstoffen om te herstellen van de inspanning en vocht compenseert je zweetverlies. Het is belangrijk om na de workout binnen een half uur 20-25 gram eiwitten binnen te krijgen. Vul je koolhydraatvoorraad aan binnen twee uur na de training met 1 tot 1,5 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. Dit komt neer op 70 tot 100 gram koolhydraten. Vergeet na je training vooral niet te drinken!

Hoe ziet een herstelmaaltijd eruit?

Een goede herstelmaaltijd bevat vlees, vis of een vleesvervanger voor eiwit, aardappelen, rijst, pasta of brood voor koolhydraten en natuurlijk groente. Ook is het belangrijk om je vochtverlies weer aan te vullen door voldoende te drinken.

Voedingsmiddelen met 20 gram eiwit

  • 250 ml magere kwark
  • 700 ml (chocolade)melk
  • 700 ml sojadrink
  • 3 sneden brood met kipfilet
  • 70 g kipfilet (bereid)

#gewoondoen