Beweeg je echt genoeg?

Beweeg jij genoeg? We weten bijna allemaal dat bewegen goed voor je is, maar helaas beweegt nog niet iedereen genoeg. Bijna 70% van de Nederlandse bevolking vindt zelf dat ze genoeg bewegen, maar klopt dit ook? In een rapport van het I&O hebben ze uitgezocht hoe en hoeveel de bevolking van Nederland beweegt.

Nieuwe beweegrichtlijn?

Voorheen had Nederland drie normen om te bepalen of iemand voldoende beweegt, deze ken je misschien al. Dit waren de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen), de Fitnorm en de combinorm. De NNGB houdt in dat je tenminste 5 dagen in de week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging moet hebben. Om te voldoen aan de Fitnorm moet je minstens drie keer per week 20 minuten zwaar intensief lichamelijk actief zijn. De combinorm is een optelsom van de NNGB en de Fitnorm. In 2017 is de nieuwe beweegrichtlijn gekomen, hier voldoe je aan als je minstens 150 minuten per week matig intensieve lichamelijk activiteit verricht en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doet.

Het rapport

I&O research heeft deze maand een rapport uitgebracht omtrent de beweging van de Nederlandse bevolking. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat bijna 70% van de bevolking onder de indruk is dat zij genoeg bewegen, uiteindelijk voldeed maar 40% aan de nieuwe norm. Dit betekend dat een kwart van de Nederlanders denkt voldoende te bewegen maar dit niet doet. Vrouwen voldoen vaker aan de richtlijnen dan mannen. Ook voldoen personen met een lagere BMI meer aan de richtlijn dan personen met een hoger BMI.

Wat valt nog meer op?

Het rapport bestond niet alleen uit hoeveel beweging Nederland kreeg, maar er stonden ook factoren in die het bewegen beïnvloeden. Zo is er gekeken naar waarom personen sporten, of ze alleen gaan sporten of in een groep, wat ervoor kan zorgen dat de personen meer zouden sporten en hoe social media invloed heeft op het beweegpatroon van de personen.